Snø i Provence

Vår leietager rapporterte om snø uken før jul.  Kraftig kulde ble etterfulgt av snøfall. Vi har aldri opplevd snø selv, men også vinteren 2001 kom det et kraftig snøfall som fratok landsbyen strømmen i 4 dager.  – Fire lange dager uten fersk baguette, hvilken prøvelse, sa våre naboer da snøen var smeltet.   Den gang kom snøen i slutten av februar, nå kom den som bestilt til å lage den rette julestemning.  For også i Provence feires julen.Snø i Cucuron

Det feires med mat og selskapelighet, og med kirkegang. En gammel tradisjon som er vekket til live er den levende julekrybben; et skuespill som fremføres i kirken ifm midnattsgudstjenesten julaften.  Da kommer Josef og Maria til Bethlehem, føder sin Jesus og mottar en hærskare av barselbesøkende.  Alle tenkelige tradisjonelle franske yrker er representert i opptoget som skal avlegge den nyfødte og hans foreldre et besøk; vinbonden, bakeren, snekkeren, mureren, slakteren og mange fler.  Et fornøyelig skue.  Det hele kuliminerer med at presten ankommer.  Han henter barnet (dukken) og plasserer det trygt blant de andre figurene som utgjør den dekorative julekrybben i et av kapellene (sideskipene) i kirken.

Vi har opplevd dette i Isle sur la Sorgue en gang, og glemmer det aldri.  Vår jul hadde ingen snø, men rimfrost ga hvite plener og trær, så vakkert ble det.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply