La petite Maison de Cucuron

Den stengte og fraflyttede cafeen på hjørnet ble omgjort til en oase under Michel Mehdis ledelse.  De ble kåret til “Meilleur Auberge de France” i sitt første driftsår, og fikk også snart sin Michelin-stjerne.  Mehdi forsvant og restauranten stod lukket en periode.  Så rykket Eric Sapet inn, og igjen ble stedet et populært matsted.

Både inne og ute i den lille “cour” hviler det en egen ro og behagelig atmosfære.  Alt er skinnende rent og blankpolert, og dekketøyet er av ypperste klasse.  Sapet er fornøyd med sin ene Michelin-stjerne, derfor blir det ikke for “påtrengende” service.  Karaffelen står på bordet, så du kan etterfylle glasset selv, men de er oppmerksomt tilstede og rettene introduseres/presenteres kyndig før de settes på bordet.   Le chef tar gjerne en runde i salen og hilser på sine gjester når måltidet nærmer seg slutt.  Han er en virkelig ambassadør for bordets gleder og arrangerer jevnlig matkurs med ulike temaer.   Kursmenyer og beskrivelser finnes nå også mellom to harde permer.  Boken presenterer han selv her

http://www.youtube.com/watch?v=IWvuyzSEXoo&feature=related

En nærmere titt på etablissementet, menyer etc finner du her. Bl.a. oppdatert ukentlig med nye “pakke-menyer”.

http://www.lapetitemaisondecucuron.com/

Vårt siste besøk var i sommerferien.  En deilig søndagslunsj utendørs.  Vi var heldige å få reservert et bord kun to dager før; – det er ingen selvfølge.  Starten var en liten amuse bouche i form av en fyldig, kremet og lett syrlig linsesuppe med delikate og særdeles velsmakende ansjosfileter på toppen.  Forretten var tomat-mozzarella, men hvilken smak!   Nydelig anrettet og smaksatt med olivenolje fra byens egen mølle.

La Closerie i Ansouis, – et mattempel

Ikke noe tilfeldig her; hverken tilbereding eller presentasjon av mat.  Ryktene om “value for money” gikk fort både blant fastboende og “saisoniers” da stedet åpnet for 10 år siden. Etter kort tid fikk de sin Michelinstjerne, som de har beholdt, så her anbefales det å reservere bord på forhånd. Dagens 3-retters lunsj til 44 Euros er absolutt innenfor, men du ruineres ikke av å velge a la carte heller.  Nå har de også fått sin Michelin-stjerne.  Absolutt fortjent.  Fantastiske websider gir levende bilder både fra kjøkken og sal. http://lacloserieansouis.com

Våren er vakker

Våren byr på mange gode opplevelser.   Når vi når siste halvdel av februar begynner vårens undre å åpenbare seg.  Mandel og aprikos blomstrer først, så kommer kirsebærene, fiknene skyter sine første skudd og sine frukter ut fra bare tørre grener, aspargesen kommer, det blir tid for lunsj utendørs og de årvisse  loppemarkedene inntar hver lille landsby.  Våren er den beste årstiden i Provence.

Fikenskudd                  kirsebærblomstring

Vårlopper   Oliven på gul eng keramikk i Bonnieux            asparges

Valmuer           daube på Etangen

Huset i Cucuron

Spesielt utvalgte kan leie huset når vi ikke er der selv.  Dessverre er det store deler av året. Vi brukte år av vårt liv til å velge området for  vårt franske hjem, like lang tid på å finne huset, og enda lenger tid på å gjøre huset til et hjem.  Omsider har vi kommet dit.  Mange erfaringer rikere.

Huset byr på 2 badeværelser, to soverom, 2 sovehemser, stuer og meget velutstyrt kjøkken.  Peiser i begge stuene.  Varmekabler i soveroms- og badeavdelingen.  Intim og usjenert hage med frukttrær; fikner, moreller, aprikoser og oliven.   Sol  hvis du ønsker, men skygge under trærne når varmen blir for intens.

I tillegg er det et gjesteanneks og et lite basseng av nyere dato. Annekset består av av kombinert kjøkken-/oppholdsrom, et lite soverom og et lite dusjbad.

etangen

Den sjarmerende “damplassen” i byen en tidlig morgen

 

Hvis du ønsker å leie huset kan du sende en epost til arne(alfakrøll)ordsmia.no

Når magen vil ha mat – markeder og butikker

Hver morgen fra vår til høst kan du kjøpe frukt og grønt som er høstet i morgentimene. Utsalget til Nicole befinner seg rett innenfor byporten, bare 100 meter fra huset vårt.

Noe av gleden i en fransk landsby er tilgjengeligheten til gode råvarer.  Vi har ukentlig marked hvor det tilbys friske grønnsaker og frisk frukt, godt modne oster, skinker, kjøtt, fisk, krydder, delikatesser; –kort sagt det meste som skal til for tilberede et godt måltid.  Landsbyene ligger tett, og det er store muligheter for at det ukentlige markedet treffer nær deg, -uansett ukedag.

Nå er det ikke bare på markedsdagen vi får gode råvarer.  Med tre bakere og en slakter er vi sikret tilgang alle ukens 7 dager.  De har nemlig innrettet seg slik at de har stengt på forskjellige ukedager.  Så selv søndag formiddag kan vi gå og kjøpe både skinke og biff, i tillegg til rykende fersk baguette.  Dette er det gode liv.

Disse bildene forteller sikkert mer enn 1000 ord

Ordsmia – ord om Provence – bord i Provence

Vi er to frankofile med eget hus i Cucuron. Dette kan du leie hvis du lar deg inspirere.  Du kan også leie våre tjenester hvis du ønsker ord og bilder om Provence, om mat eller om noe helt annet.  Vi er begge habile skribenter som har publisert både på nett og på trykk.  Vår “gamle” site er avviklet, men tanken er at denne skal bli mer levende og holdes oppdatert med stort og smått som skjer, eller som faller oss inn å skrive om.  

Takk for besøket og på snarlig  gjensyn.

mvh Hege og Arne